ABBEY LINCOLN – PJEVAČICA, GLUMICA, AUTORICA TEKSTOVA, SLIKARICA

Abbey Lincoln (pjevačica, glumica, autorica tekstova, slikarica, …. UMJETNICA) rođena je 6. kolovoza 1930. u Chicagu kao Anna Maria Wooldridge u obitelji u kojoj je njezina majka podizala 12 od desetoro preživjelih klinaca. S profesionalnim pjevanjem počela je 1951. u klubovima u Kaliforniji i na Havajima. 1956. uzima ime Abbey Lincoln i snima svoj prvi album Love Affair za koji je aranžmane napravio Benny Carter.

Između 1957. i 1959. snima nekoliko albuma s prestižnim imenima kao što su Max Roach (koji joj je bio suprug u to doba), Sonny Rollins, Wynston Kelly, Paul Chambers i Phily Joe Jones, kao pratećim glazbenicima. Kroz svoj brak sa Maxom Roachom upoznala je mnoge vodeće glazbenike, uključujući Theoloniusa Monka i Charlesa Mingusa. Pod njihovim utjecajem počinje istraživati širi raspon vokalnih tehnika, te koristiti bogatiji poetski stil, kao i kulturni i politički angažman u svojim pjesmama. Postaje snažan politički zagovornik rasne jednakosti što se odražava u stihovima, te energiji, drskosti, katkad i nasilnosti njenog vokalnog stila

Tijekom osamdesetih nastavlja s nastupima i turnejama, vrativši se toplom, nježnom stilu, karakterističnom za njenu ranu fazu.

1990. Abbey pristupa Polygramu i iznimno plodonosna suradnja sa producentom Jean-Philippe Allardom označava prekretnicu u njenoj karijeri. I ranije smatrana jednom od vodećih jazz vokalistica od strane istinskih poznavatelja, sada dopire do mnogo šire publike i postaje u pravom smislu riječi zvijezda najjačeg sjaja.

1991. snima “You Gotta Pay The Band” (Verve) sa Stan Getz-om, Hank Jones-om, Charlie Haden-om, Mark Johnson-om i Maxine Roach. Album je bio izuzetno uspješan – dospio je do 1. mjesta na Billboardovoj listi i bio nominiran za nagradu Grammy 1993. godine.

Objavljeno dana