BLAGODATI KURKUME – IZVRSNA NAMIRNICA PROTIV VIRUSA I BAKTERIJA

Prehrana je temeljni element za očuvanje zdravlja, uravnotežena i raznovrsna prehrana osnova je zdravog života, jesti malo svega u umjerenim količinama prvo je pravilo koje treba slijediti. Kvaliteta hrane je također važna, postoje neke koje su čak i terapeutske, jedna od njih je kurkuma.

To je začin žute boje, široko korišten u Indiji, njegov je okus uistinu karakterističan i može pretvoriti banalno jelo u deliciju, zaista ima mnoštvo svojstava, pa ga nužno moramo često uvrštavati u svoj plan prehrane.

Kao što smo rekli, ovaj se začin može koristiti u praktički svim jelima, za začinjavanje kuhanog i sirovog povrća, u rižotu, u mesu kako bi mu dao jak i drugačiji okus nego inače, ali moramo slijediti dva temeljna pravila kako bismo ubrali blagodati.

Uvijek se mora kombinirati s malo papra, vrlo malo je dovoljno, ali bez ovog kurkumina, glavnog sastojka kurkume, tijelo ne apsorbira.
Druga je mjera opreza da je uvijek upotrebljavamo sirovu, odnosno moramo je ubaciti u svoju pripremu, kada je već kuhana i spremna za posluživanje, prije nego što stavimo svoje jelo na stol, dodamo začin kurkume i papra, a zatim promiješamo. Ne moramo se brinuti zbog soljenja jela, jer ovaj začin daje okus, ali jela ne čini ukusnijima.

Rekli smo da bismo imali očite blagodati, kurkumu moramo uzimati praktički svaki dan, osim što, s vrlo karakterističnim okusom, riskiramo posluživanje jela koja, iako se međusobno vrlo razlikuju, na kraju imaju vrlo sličan okus. Kad želimo jesti prirodnu hranu, nedostatak unosa nadoknađujemo biljnim čajem od kurkume.

Da bi to bilo potrebno je samo zagrijati šalicu vode i u njoj kuhati par minuta žličicu praha kurkume ili komad svježe kurkume, maknuti s vatre, dodati malo papra, vrlo malo je dovoljno. Zasladimo žličicom meda i ako želimo, dodamo i nekoliko kapi limuna.

Da bi se nabrojili svi blagotvorni učinci ovog začina, cijela knjiga ne bi bila dovoljna, zapravo na tržištu ih ima mnogo, međutim, pogledajmo koje su najpoznatije i one za koje je najučinkovitija.

Kurkuma stimulira imunološki sustav, zbog čega se bori protiv infekcija, posebno onih dišnih putova. Da bismo ih spriječili, možemo ga redovito uzimati, ako smo se umjesto toga već prehladili, možemo pripremiti biljni čaj koji smo vidjeli prije, dodajući unutra malo cimeta.

Ovaj začin ima izuzetno učinkovita protuupalna svojstva, također vrlo korisna u slučaju artroze ili oporavka od ozljede. Tvari prisutne u kurkumi štite jetru i žučni mjehur i pomažu u uklanjanju žučnih kamenaca. Redoviti unos kurkume pomaže u snižavanju kolesterola i održavanju zdravlja srca sprječavanjem infarkta. Da biste olakšali probavu, ništa bolje od lijepog biljnog čaja od kurkume i đumbira.

Objavljeno dana