ZAČEPLJEN SUDOPER U KUHINJI, ŠTO UČINITI?

Sudoper u kuhinji je začepljen, što učiniti u kuhinji kako aktivnosti u ovoj važnoj sobi ne bi bile paralizirane prije dolaska vodoinstalaterskog tima? Nijedna domaćica nije osigurana od takve nužde, pa je potrebno znati nekoliko načina za uklanjanje i primjenu ovog problema. Osim toga, u kuhinji ne postoji uvijek posebno rješenje koje se može nositi s tim zadatkom, pa stoga znajući kako se, koristeći dostupne alate, uvijek možete izvući iz situacije i koristiti ih u praksi.

Začepljen kuhinjski sudoper Što učiniti U sustavu odvodnih cijevi jedno od najproblematičnijih mjesta je mjesto nakupljanja mulja. U nekim je konstrukcijama to sifonska cisterna, u drugima je to zakrivljeni dio cijevi koji ispunjava svoju ulogu (inače se ovaj element naziva hidrauličkom bravom). U ovom trenutku u kanalizaciji obično se zadržava prljava korita i, naravno, prljavština se taloži na zidovima dna sifona, gdje se u većini slučajeva događa začepljenje.

Različite vrste sifona – u apsolutnom broju slučajeva ovdje se javljaju začepljenja. Ako takva nužda i dalje postoji, tada ne biste trebali odmah zvati vodoinstalatera, jer se taj postupak može spasiti samo radom. Postoji mnogo načina za čišćenje sudopera u sudoperu od nakupljene nečistoće. Neke od njih su tijekom godina testirale mnoge generacije vlasnika, dok su druge nedavno izmislili obrtnici i koriste alate koji su, čini se, potpuno daleko od vodovoda. Klompe od ljuske mogu biti tri vrste:

Operativni, rezultat nakupljenih masnih naslaga i naslaga blata. Mehanički, koji se pojavio kao rezultat pada velikih fragmenata u odvod, što sprečava slobodno kretanje vode.
Tehničke prepreke koje se mogu pojaviti zbog nepravilne ugradnje sifona ili zbog proizvodnih nedostataka. Ova se opcija ponekad može ispraviti samo zamjenom odvodnog bloka sifona.
U svakom slučaju, morate pokušati riješiti problem vlastitim rukama, pogotovo jer se zamjena valovite cijevi u kombinaciji sa sifonom također ne odnosi na zadatke povećane složenosti. Prije nego što kupite novi komplet, isprobajte različite metode čišćenja.

Čišćenje sudopera s klipom Način čišćenja sudopera s klipom smatra se tradicionalnim i relativno učinkovitim. Stoga bi ovaj sanitarni pribor trebao biti u svakom kućanstvu, pogotovo jer je jeftin i njime se može upravljati desetljećima. Poznat u gotovo svim sanitarnim uređajima – klip Prvi način Klip se sastoji od udobne drvene ili plastične ručke i debelog gumenog poklopca. Ovaj jednostavni uređaj radi na principu stvaranja male sile u udarnoj cijevi u odvodnoj cijevi. Pod njezinim utjecajem nakupljena nečistoća pomiče se s mjesta i izlazi iz sifona na razinu odvodne cijevi, a voda ih potom odvodi u kanalizaciju. Da biste mogli upravljati klipom, potrebno je dvije ruke uhvatiti za njegovu kvaku i gurnuti čep u otvor za sudoper. Gumeni dio klipa djeluje kao vakuum i kad se pritisne, dobro je pričvršćen na glatku keramičku ili metalnu površinu.

Metode rada s klipom Zatim je nakon napora potrebno izvršiti nekoliko translacijskih pokreta pritiskanja prema dolje. U to se vrijeme unutar cjevovoda kreće fluid koji se prenosi na sve nakupine u blokadi. Oni ostaju iza zidova i mogu se slobodno kretati zajedno s vodom koja se dovodi u kanalizaciju.

Načelo rada klipa je da hidraulički udar izazvan njime udari u blokadu. Ako je prvi pokušaj bio neuspješan, a voda i dalje ne nestaje loše ili uopće nestaje, tada treba ponavljati manipulaciju klipom dok se ne postigne pozitivan rezultat. Ako se prilikom uklanjanja čepa s mjesta odvoda, zajedno s njim, iz sudopera pojave prljavština i elementi plaka, treba ih odmah ukloniti kako bi se spriječilo opetovano začepljenje cjevovoda. Vrlo je važno – ako je mlaznica spojena na odvodnu cijev iz preljevnog otvora, tada bi taj otvor trebalo zatvoriti, na primjer stvaranjem začepljenja od vlažne krpe. Inače, pokušaji su osuđeni na neuspjeh – voda će slijediti put najmanjeg otpora i početi izlaziti iz preljevnog otvora bez prenošenja hidrauličkog udara na nakupljanje prljavštine. Drugi način Ako se ne možete nositi s začepljenjem samo klipom, ovaj se alat može koristiti u kombinaciji s mješavinom sastojaka u svakoj kuhinji – sode i soli. Za postupak čišćenja trebate uzeti čašu soli i toliko sode, zatim ih pomiješajte i lagano ulijte u odvod. Zatim se tamo ulije čaša kipuće vode. Smjesu treba uroniti u sifonsku čašu, zato nemojte ulijevati velike količine vode. Nakon ovog jednostavnog postupka, ljusku treba ostaviti na miru 10-15 minuta. Tada klip ulazi u posao, što treba ponoviti kako je gore opisano, ukloniti nakupljenu nečistoću i isprati cijevi intenzivnim mlazom vode. Metode narodnog čišćenja Ponekad se umivaonik može očistiti bez upotrebe klipa, na primjer ako je stvorena operativna blokada, tj. Voda ne prolazi zbog debelog sloja masti na zidovima cijevi. Ovaj će postupak zahtijevati i tvari koje su uvijek u kuhinji, a glavna je opet soda, jer je ona ta koja je u stanju otopiti masne komponente u pohranjenim slojevima. Za ove događaje bolje je koristiti tehničku sodu koja se često koristi za omekšavanje vode u perilicama rublja, ali njezin je izbor također vrlo prikladan. Prvi način Ova metoda je najjednostavnija od svih. Tehnologija je jednostavna – 3? U otvor za otpad ulije se 5 žlica sode i oko 250 300 300 ml kipuće vode i nakon 10 15 15 minuta otpad se prolije vrućom vodom. Drugi način Opet se uzima soda, ista količina kao u prvoj metodi, i ulijeva u kanalizaciju. Zatim se u nju ulije čaša octa i cijela ostavi 10-15 minuta, jer se kemijska reakcija između dviju komponenata mora odvijati u prljavom sifonu. Tijekom burne reakcije, ova smjesa doprinosi otapanju i odvajanju nečistoća sa stijenki sifona i cijevi. Kada se koriste dijelovi koji međusobno reagiraju, odvodna rupa mora se zatvoriti čepom na vrhu tako da pjena i ispušteni plinovi ostanu unutar odvodnog sustava.

Soda i ocat – izvrsni pomagači za uklanjanje prepreka Nakon određenog vremena, sustav otpada prolijeva se vrućom vodom. Ako se za čišćenje koristi koncentrirana octena kiselina, mora se razrijediti vodom u omjeru 1: 9, inače plastične cijevi ne smiju izdržati proces prekomjerne burne egzotermne reakcije, rastopiti se i pustiti da teče. Treća opcija u ovom slučaju uporaba: soda i prašak za pranje, 3 x 5 velikih žličica i čaša octa. Soda i prah ulivaju se u odvodnu rupu, koja se zatim nalije ocatom na vrh i ostavi 15-20 minuta. Zatim se cijevi i sifon temeljito isperu vrućom vodom. Video: soda i ocat “na oprezu” čistoća sudopera Četvrta opcija U ovoj metodi čišćenja, umjesto sode, lijek koji se koristi za ublažavanje sindroma mamurluka je Alka-Zeltser. 2 do 3 tablete ovog alata treba baciti u odvod i uliti u čašu octa. Ova komponenta, poput sode, vrlo će intenzivno reagirati u interakciji s octom koji će otopiti masnoću, a nečistoće će se odvojiti i aktivno odmaknuti od zidova sifona i cijevi. Nakon 8-10 minuta isprati sustav odvoda toplom vodom.

Osim svoje namjene, “Alka-Zeltser” također može pomoći u sprječavanju začepljenja odvoda. Prednost primjene Alka-Zeltser-a nad sodom je u tome što, osim čišćenja cijevi, učinkovito uklanja i neugodne mirise iz nakupljene mase. Međutim, odmah treba napomenuti da je ovaj način čišćenja prikladan samo za uklanjanje radnih praznina. Čišćenje specijaliziranim kemikalijama Svi gore navedeni narodni sastavi koriste se za čišćenje odvoda u naše vrijeme, obično u ekstremnim slučajevima, jer ćete u željezariji pronaći velik broj kemikalija za ovaj postupak. Uz to, valja napomenuti da se cijena za njih može kretati u relativno širokom rasponu – od skupih do vrlo pristupačnih za sve.

Širok spektar specijalnih kemijskih spojeva za uklanjanje začepljenja i njihovo sprečavanje Kemikalije za kućanstvo podijeljene su u tekuće ili suhe, u obliku praha ili granula. Svi se lijekovi pripremaju na alkalnoj ili kiseloj osnovi. Sredstva za čišćenje treba odabrati ovisno o materijalu od kojeg je izrađena kanalizacijska cijev. U načelu su svi alati prikladni i za plastične i za metalne cijevi, ali svejedno biste trebali pročitati upute proizvođača prije kupnje. Inače, situacija može biti takva da je potrebno ne samo izvršiti hitno čišćenje u kuhinji, već i kupiti novi sustav odvodnje. Kiseli spojevi koji mogu otopiti operativne blokade i labave cijevi od velikih nečistoća smatraju se univerzalnim lijekovima. Od ove vrste formulacije najčešće se bira deterdžent tipa “Mole”.

Strmu kipuću vodu ulijte u odvod i ostavite oko 20 minuta.
Zatim se otopina za čišćenje doda u rupu i drži nekoliko sati. Umivaonik se trenutno ne može koristiti, pa je bolje sve manipulacije izvoditi kasno navečer – preko noći će agresivni čistač obaviti posao.

Ujutro se cijevi moraju dobro proliti hladnom vodom.
Treba napomenuti da “Mole” i slična sredstva mogu osloboditi sustav ne samo od naslaga masti već i od hrđe ako su ugrađene metalne cijevi. S obzirom na to da je bilo koji proizvod namijenjen čišćenju cijevi agresivan medij, s njim je potrebno postupati vrlo pažljivo, uzimajući u obzir potrebne mjere. Gumene rukavice potrebno je staviti na ruke, pazite da vam kapljice ili suha tvar ne uđu u kožu i sluznicu. Prije početka rada potrebno je pažljivo proučiti upute proizvođača. Metode mehaničkog čišćenja Postoji nekoliko mogućnosti za mehaničko čišćenje – to je upotreba sanitarnog kabela, posebne plastične kuke ili čak usisavača. Te se metode mogu nazvati kardinalima i koriste se samo u slučajevima kada niti jedna od gore navedenih metoda nije djelovala s dovoljnom učinkovitošću. Prva metoda Možete koristiti posebnu fleksibilnu plastičnu kuku za mehaničko čišćenje kanalizacije. Iako se ovaj uređaj naziva kukičanjem, više izgleda poput uske trake s malim dodatnim “šiljcima” na bokovima. Na vrhu ove tračnice nalazi se ručka koja olakšava čišćenje sudopera.

Posebna kuka za čišćenje Takva kuka koristi se za uklanjanje mehaničkih brtvila s cijevi i sifona, odnosno elemenata koji se ne otapaju kemijskim i narodnim sredstvima, poput vlakana kose ili tkanine. Rad s ovim uređajem:

Plastična kuka uredno se spušta u odvodnu rupu i zaobilazi postojeće skakače.
Premješta se u cijevi i sifonu pomoću ručke.
Prilikom prebacivanja na “spikes” stranu nakupljena nečistoća postaje ovisna i zamotana.
Nakon toga, šipka se lagano izvlači iz odvoda, zajedno sa onečišćenjima koja se odmah uklanjaju u smeće.
Ako je potrebno, postupak se ponavlja.
Druga metoda Ovaj način čišćenja dostupan je onima koji imaju snažan usisavač s funkcijom puhanja. Slična se operacija može izvesti pomoću električnog minipraonice. Da biste primijenili kompresiju i gurnuli stagnaciju dalje duž cijevi, a zatim u uspon kanalizacije, morate ukloniti mlaznicu iz usisavača, omotajući je po obodu tankom krpom za uski ulazak u odvodnu rupu. Zatim se navuče u rupu što je dublje moguće i sadrži usisavač za puhanje. Snažan protok zraka i postaje sredstvo za čišćenje cijevi prije začepljenja. Vakuum za pranje treba koristiti drugačije. Načelo njegovog rada dijametralno je suprotno – u ovom se slučaju usisavač koristi za izvlačenje nečistoće iz sifona. U tu svrhu na kraj cijevi postavlja se posebna usisna čaša – umjesto nje možete koristiti čep klipa ako je izrađen od elastične gume.

Možete pokušati udariti ili izvući bravu usisavačem. Mlaznica postavljena na usisavač pritisnuta je na odvodnu rupu što je moguće čvrsto tako da čvrsto stane na dno sudopera, a zatim uključite stroj da ga uvuče. Nečistoća iz cijevi ili sifona, koja prolazi kroz cijev, pada u posebnu komoru za zagađenu vodu. Ovo će očistiti sudoper. Treći način U ovom slučaju, ako kuka ne dođe do začepljenja, a usisavač nije uspio zbog činjenice da je čep u kanalu pretijesan, možete pokušati upotrijebiti posebni vodni kabel koji s jedne strane ima udobnu ručku ili spiralu. Ovaj alat za čišćenje izrađen je od elastičnog čelika i ima vanjski plastični premaz za jednostavno čišćenje nakon upotrebe.

Tako možete napraviti kućnu kuku za čišćenje odvoda. Ako je kabel izrađen od žice, prvo se ispravlja, a zatim se na jednom kraju savija mala kuka. Međutim, ova vrsta čišćenja je manje učinkovita jer čak ni savijena žica nije u stanju prikupiti svu prljavštinu koja se stvorila na unutarnjim zidovima.

Nečistoća i nakupljena vlakna zakače se i uklanjaju. Četvrta metoda Metoda broj četiri je krajnja mjera u čišćenju sudopera, pa čak i ako ne pomogne, razlog ne treba tražiti u kanalizacijskom sustavu, već u kanalizacijskoj cijevi. I u ovom će slučaju, najvjerojatnije, samo stručnjak pomoći. Međutim, vrijedi pokušati riješiti problem sami. Metoda se sastoji u kardinalnom čišćenju sifona.

Standardni brisač sa sifonom Postupak se može izvesti na dva načina – to je potpuno rastavljanje cijelog sustava odvodnje ili odvijanje samo čaše sifona, ako to dopušta njegova konstrukcija. Treba napomenuti da ovaj postupak nije ugodan, ali ako postoji želja da se uštedi na vodovodnim pozivima i brzo očisti sudoper na sudoperu, tada će obavljeni posao biti potpuno opravdan. Budući da je razlog blokiranja samo sifon, vrijedi započeti. Ako se pokaže čistim, već je moguće rastaviti i rastaviti cijeli sustav odvodnje. Plastični sifon sastoji se od dva dijela koji su međusobno uvijeni pomoću navojne veze. Ovo mjesto mora biti uklonjeno radi čišćenja. Prije nego što započnete s radom, trebali biste se dobro pripremiti kako vam ne bi pomogao u daljnjem čišćenju.

Sifon treba rastaviti preko kante ili umivaonika. Nakon odvrtanja donjeg dijela sifona mora se oprati i ukloniti iz otpada, što je poremetilo odvod vode. Ako u njemu nema ozbiljnih prepreka, potrebno je provjeriti još jedno problematično područje – vezu sifona s valovitom cijevi, jer ponekad nečistoća koja se diže s dna sifona zapne na ovom području. Nakon rastavljanja sifona, sve gumene ili plastične brtve koje sadrži mora se pažljivo ukloniti i isprati ili čak zamijeniti, jer će tijekom montaže morati biti pravilno postavljene na mjestu. Vrlo često je nakon rastavljanja jasno da su brtve deformirane, stisnute, suze nisu podložne ponovljenoj upotrebi – morat ćete kupiti nove. Istina, prilično su jeftini. Sve nečistoće uklanjaju se iz sifona i cijevi,

Nakon rastavljanja, čišćenja i ispiranja svih dijelova odvoda, možete prijeći na obrnutu ugradnju. Spremnik nije potrebno uklanjati ispod sudopera dok sustav odvodnje nije testiran na nepropusnost. Da biste provjerili kvalitetu instalacije i nepropusnost svih priključaka, potrebno je uključiti vodu pod jakim pritiskom i obilno isprazniti cijevi. Trenutno morate nadzirati sve veze – one moraju ostati potpuno suhe. Ako se otkrije curenje, stezanje mora biti stegnuto, ali ako to ne pomogne, postavlja se brtva loše kvalitete. Pri zatezanju spojnih čvorova nema potrebe za “fanatizmom” – nije teško deformirati plastični navoj i samim tim je taj dio neupotrebljiv. Međutim, kvalitetnije manšete ili obloge ovdje igraju važniju ulogu. Video: čišćenje odvoda sudopera uklanjanjem sifona Sprječavanje začepljenja u sudoperu Da se ne bismo oslanjali na gore spomenute metode čišćenja odvoda što je dulje moguće, potrebno je redovito poduzimati mjere predostrožnosti kako bi kuhinjski sudoper mogao dugo raditi bez hitnih situacija.

Masno posuđe perite samo vrućom vodom pomoću kućanskih sredstava za čišćenje.
Prije stavljanja u sudoper svu hranu uvijek treba temeljito očistiti od ostataka hrane.
Na odvodnu rupu mora se instalirati dodatna uklonjiva rešetka s malim ćelijama kako bi voda mogla teći u odvod i filtrirati velike naslage.
Svakog je tjedna poželjno provesti preventivno ispiranje sustava odvodnje kipućom vodom i sodom.

Save

Objavljeno dana